Kapitel 5 - Sagan om Hällberget

Nere i Prostböle möttes den vita älgen av en pojke som hette Samuel. Han hade rustat sig med svärd och en rustning lika blank som Hällsjön.
Vad bra att du är här, sa älgen. Vi måste skynda oss att samla ihop byborna. Vi har inte mycket tid. ÅreGeten, alla människor och båtarna med skräp lägger snart till vid stranden, då måste vi vara redo.

De gav sig av genom Alsenbygden och folk gick man ur huse, män, kvinnor och barn. För att hjälpa till att skydda Hällberget från inkräktarna. HällberGeten hade träffat på Knut i Kaxås, han var rustad med påk och sköld. Knut och HällberGeten sprang genom Offerdalsbygden och uppmanade alla att följa med ut i strid. Även i Offerdalsbygden slöt folk upp och upp från toppen kunde man på båda sidor om Hällberget se en ringande orm av människor som stretade mot toppen. När de alla var samlade på toppen hade himlen börjat mörkna och ett dovt muller hördes. Det verkade bli åska. HällberGeten samlade folkmassan runt sig och knackade med klöven i berget.

Det är jag som ska leda er i striden, ropade geten för att överrösta åskan som nu var över dom.

Jag ska leda... fortsatte geten men blev bryskt avbruten av en hög knall och en blixt som slog ner i berget så att det skakade. Geten tappade balansen och föll så illa att den blev medvetslös. De andra rusade fram och försökte väcka geten, men den förblev medvetslös.
Vad skulle de nu göra? Vem skulle nu leda dem i strid.
De har gått i land, skrek plötligt en pojke och pekade mot stranden.
Utan geten var de chanslösa, ingen annan kunde leda striden lika bra som geten. Alla började misströsta och några började gråta. De skulle förlora utan någon som ledde de i staden.
Plötsligt drog en dimma in över berget och ur dimman kom en kvinna i vit klänning som böljade då hon gick.

Illustration av Stella Sundin.

Illustration av Stella Sundin.

Hennes ljusa hår bar en krans av björklöv i renaste guld och i handen glimrade ett svärd.
-Jag är här nu, jag ska hjälpa er!
-Hur vet du att vi behöver hjälp och vem är du? Frågade Älgen.

-Hällberget berättade det för mig. Jag är Hällga, Hällbergets skyddshelgon och jag ska leda er i striden. Jag har bott här på berget i 200 000 år och jag känner till varje sten och skreva och vet vart vi bäst sätter upp barrikader och lägger oss i bakhåll. Hällga såg på människorna runt sig, höjde svärdet och ropade:

-För Hällberget!!
Och på hennes order började människorna röra sig ner mot foten av berget där båtarna låg förtöjda. De kände en styrka och ett mod i sig de aldrig förut känt. Om någon skulle leda dom till seger så var det Hällga!

Kapitel 4 - Sagan om Hällberget

Hällberget och HällberGeten visste att det inte var så lätt att ta sig upp på bergets topp. Den ena stigen var kortare, den från Storvallen. Den andra stigen, Prostbölestigen var längre och dessutom riktigt, riktigt brant. Resten av berget, som vette mot sjön var branta berg, där ingen kunde ta sig upp, inte ens getter, Det gällde att handla snabbt och bygga upp barrikader så att Åres krigshärar inte skulle kunna ta sig upp. Som tur var så rörde sig skeppet mycket, mycket långsamt. Det var så fullt med människor som skulle skräpa ner och på annat sätt förstöra på Hällberget. Skeppet var också fullastad med skräp och andra vapen så att den kunde knappt flyta på ytan, så Hällberget och HällberGeten och deras nyfunna vän den vita älgen hade ändå lite tid på sig att förverkliga deras plan. Och det var att snabbt hitta en som kunde bygga barrikader. Men vem skulle det vara?

Illustration av Stella Sundin.

Illustration av Stella Sundin.

Det var den vita Älgen som visste. Han rörde sig över stora, djupa skogar i Offerdal och visste att inte långt från Hällberget, på en gammal fäbodvall, som hette Prostböle där älgen gärna betade, snickrade just nu en ung pojke som hette Antonio. Älgen hade flera gånger tittat genom snåret och observerat hur hans bygga fortskred. Den pojken skulle den vita Älgen hämta. Det var han som skulle hjälpa dem att befästa bägge stigarna. Här gällde det att handla snabbt.

Snabbt skulle de samla ihop människor som älskade Hällberget och som skulle försvara berget. Det var en svår uppgift för HällberGeten men han visste vem som kunde hjälpa honom. De som har fått berget att växa så mycket på senaste tiden, de som gjorde att Hällberget växte om Åreskutan. Det var två pojkar som bodde på var sin sida om berget. Dessa pojkar var de som verkligen kunde samla massor av människor och leda dem mot berget. Då sprang den vita Älgen mot Prostböle och HällberGeten ner till Offerdalsbygden för att hämta hjälp.

Kapitel 3 - Sagan om Hällberget

På Hällbergets topp ägde ett högst betydelsefullt möte rum mellan de nyfunna vännerna HällberGeten och Den vita älgen. I kontrast mot den fantastiska utsikt som Hällberget alltid bjuder på och som dagen till ära badade i solsken stod nu HällberGeten inför ett mörkt hot. Den vita älgen berättade nämligen om en anstormning från väst. Enligt Älgen var det som så att Åregeten hade samlat en stor, mäktig och skränande krigshärd. Med siktet inställt mot Hällberget stod HällberGeten inför ett avgörande val - att fly eller att fäkta.

Illustation av Stella Sundin.

Illustation av Stella Sundin.

Så vackert, det spegelblanka vattnet på Hällsjön. Solstrålarna som reflekterades mot ytan och fåglarna som kvittrande svepte över densamma. Som en blixt från den klara himlen tillintetgjordes idyllen. En mast skar upp genom ytan likt en kniv genom smör. Med buller och brak uppenbarade sig ett skepp ur sjöns djup. Magiskt drypande av det kristallklara vattnet och till brädden fyllt med Hällbergets fiender. Med ens flydde fåglarna och deras kvitter blev till skrin. I skeppets för stod Åregeten, lika stridslysten som någonsin förr.

Från sin utsiktsplats på Hällbergets topp hade HällberGeten en god överblick. Tiden var inne. Med en menande nick till Den vita älgen vid hans sida skred de till handling...

Kapitel 2 - Sagan om Hällberget

Det var morgon. Men solen stod redan högt på himlen. Det var sommar så det blev aldrig riktigt mörkt. Åreskutan kastade långa skuggor framför sig. Nedanför sträckte mil efter mil av myrmarker, fjällhedar och renbetesmarker ut sig.

Åregeten gäspade och kröp ut ur sin klippskreva där han sovit. Han ogillade mornar. Det var alltid för tidigt. Han sträckte på sig och gnuggade sömnen ur ögonen. Usch vad solen lös starkt, det var redan för varmt gnällde han för sig själv. Men så tittade han ut över världen nedanför och glömde för en stund allt. Det var vackert. Och han var var den mäktigaste och största geten i området. Så hörde han röster.

Illustration av Stella Sundin

Illustration av Stella Sundin

En familj var på väg upp på toppen. Barnen sprang skrattade mellan stenarna och mamman och pappan lunkade efter. Åregeten gömde sig men spanade på dem. Ett av barnen stannar upp och blickar i fjärran.
”Mamma, visst är det ditåt Hällberget ligger? Åh, det var så fint där! Kom ni ihåg.”

Åregeten orkar inte höra något mer. Han stampar i marken och stångar stenar. Hur kan de tänka på Hällberget?
Den meningslösa lilla kullen.
När de hade hela Åreskutan!

Han kunde inte finna sig i detta! Något måste göras.

På Hällberget har en annan get varit vaken mycket länge. Hon älskar morgonen. Fåglarna och ljuset. Glatt trippar hon runt bland stenarna, tuggar lite på gräset och njuter av den varma morgonen. Tystnaden och ensamheten är allt som oftast förtrollande uppe på toppen. Även om hon inbland önskat sig en kamrat. Att få dela daggfyllda morgnar och ljusa nätter med.

Det blev ibland ensamt, ja. Men hon hade sett spår. Stora klövar i mossan och alltid blommor utspridda i dem. Och just den här morgonen hörde hon något i träddungen närmast. Något stort och vitt rörde sig därinne. Nyfiket tog hon sig närmare. Så möttes hon av två varma snälla ögon och den vita älgen klev ut ur skogen.

Kapitel 1 - Sagan om Hällberget

Detta är historien om ett litet djur. Och ett litet berg - men med en stor, kanske till och med magnifik, utsikt. Det handlar om Hällgeten och Hällberget och deras intimt sammanflätade öden.

Hällgeten föddes på Hällberget för flera hundra år sedan när berget bara var en liten kulle, knappt skönjbar där vid Hällsjöns södra strand. Ganska tidigt, redan som killing, visade geten prov på speciella, till och med övernaturliga krafter. Detta yttrade sig på olika sätt som vi kommer att återkomma till framöver. Men framförallt tycktes geten ha en märklig koppling till själva berget den föddes på.

Illustration av Stella Sundin.

Illustration av Stella Sundin.

I takt med att geten växte så växte också berget. Och när geten blivit fullvuxen så ståtade Hällbergets topp flera hundra meter ovanför sjöns yta med en milsvid utsikt åt tre väderstreck. Och människor kom från när och fjärran för att uppleva denna utsikt. De flesta av dessa människor var snälla och ordentliga – men några skräpade ned och levde rövare. Vissa skadade träd för skoj skull medan andra slarvade med elden och orsakade eldsvådor. Ibland blev det fula sår på bergets sluttningar efter oförsiktiga kalhuggningar av dess ståtliga urskog. I alla dessa fall kom dock Hällgeten till hjälp. Med sina magiska krafter lyckades den alltid återställa naturen på berget så att det åter blev rent och vackert.

Men det frestade på. För varje gång geten gjorde en hjälpinsats krympte den och dess magiska horn en bit – och samtidigt krympte också berget i storlek. Ju större skadan varit, desto mer krafter krävdes av geten och desto mer sjönk den ihop. Å andra sidan gjorde människorna ibland bra och fina saker när de var på Hällberget. Som att måla tavlor av det vackra landskapet som syntes från berget. Eller att göra i ordning en stig som ledde från bergets fot och hela vägen till toppen, så att besökare kunde ta del av berget och dess utsikt. Då växte både geten och berget en bit igen. Det var alltså så att geten och berget levde i en symbios, nästan som två delar av samma organism. Så gick tiden och det blev en balans mellan de beskrivna skeendena. Allt verkade vara frid och fröjd.

Men som så ofta när det går bra för någon så är det någon annan som blir avundsjuk och vill komma åt det för egen räkning. Och en bra bit från Hällberget fanns ett stort berg, kanske snarare ett fjäll, som heter Åreskutan eller helt enkelt Skutan. Även Skutan har en vidunderlig utsikt som den är väldigt stolt över. Men på Skutan huserade en annan get, Åregeten, och den var mäkta irriterad och avundsjuk på Hällgeten. Varför? Jo, ofta kom människor till Skutan och klättrade upp på dess höga topp. Man kunde sedan läsa deras anteckningar i besöksboken: ”Nästan lika vackert som Hällberget”, eller ”Strålande utsikt men Hällberget är bäst”, kunde det stå.

Åregeten, som var en riktig vinnarskalle och inte kunde unna någon annan sådana framgångar, bestämde sig för att ta upp kampen med Hällgeten och Hällberget om Jämtlands vackraste utsikt! Genom att göra efterforskningar hos sina besökare lyckades den få reda på den speciella och känsliga koppling som fanns mellan Hällgeten och dess berg. Och efter att ha funderat länge och väl hade Åregeten till slut kommit fram till en ondskefull plan som skulle få den att uppnå sitt mål.

Åregeten skred till verket. Som den get den var, var den envis och tålmodig och bidade sakta sin tid. Under tio år hade den ömsom pockat, ömsom hotat alla de slarvigaste och skräpigaste människorna som besökt Skutan. Så en dag hade den lyckats samla dem alla, som en stor, mäktig och skränande krigshär. Försedda med plastpåsar, tomburkar och allt annat tänkbart skräp - men även en stor mängd motorsågar och andra verktyg var den redo att marschera till Hällberget för att där orsaka största möjliga skada på dess känsliga natur.

Åregeten visste att dess rival Hällgeten skulle göra göra allt i dess makt för att rädda berget – men hur kunde detta lilla djurs krafter räcka till mot en sådan motsåndare? Både Hällgeten och Hällberget skulle oundvikligen komma att krympa samman bit för bit ... för att slutligen förgöras!

Hällrace inleder kunskapsutbyte med Bordtennisklubben Kälom

De älskar och lever för långa bortaresor i Norrlands inland, de går imorgon lördag in i division 3:s seriespel och de tror inte att Hällrace 2021 kommer avgöras utan ett pingisbord på Hällbergets topp. Möt nystartade Bordtennisklubben Kälom som vill hänga upp guldet från distriktsmästerskapet i Käloms Föreningshus.

Ni känner honom som Holy Race noggranne mathantverksreporter och som expertkommentatorn bakom ett av historiens mest rafflande kundvagnsrace från sommarens drabbning på Änge Park. Kälomsbon Anton Hemlin är nu högaktuell igen när han står bakom en av de större idrottsliga kraftsamlingarna Kälom gett sig i kast med.

—Vi ska vinna Distriktsmästerskapet åt Kälom, och vi ska göra det i bordtennis, avslöjar Anton Hemlin.

Sexmannatruppen som ska göra ”det omöjliga möjligt” för Kälom är Johan Olausson, Andreas Andersson, Rickard Folkesson, Peter Lindvåg, Martin Svensson och Anton Hemlin. 

”Den här byn ska vi spela för”

—Vi har i flera år var mycket frestade att starta vår egna klubb och i våras började tanken växa till verklighet. Jag har pratat mycket gott om Kälom och efter en biltur genom byn i våras fattade mina lagkompisar tycke för detsamma, säger Hemlin.

Den här byn ska vi spela för, sa grabbarna vid ett tillfälle under bilturen varpå ett frenetiskt arbete inleddes för att sjösätta Bordtennisklubben Kälom i den startgrop man nu ställt sig i.

—Vi ska kriga för hela Offerdalssocken.

”Vi älskar och lever för långresorna”

Division 3 mellannorrland är den utmaning som väntar BTK Kälom under debutsäsongen. Hemlin beskriver lokala hatmöten som Östersunds GIF och Ås IF men också ett par rejäla långresor som Haparanda och Piteå borta. 

—Vi älskar och lever för långresorna. Musiken är på, kanske en kall öl längs vägen för den som inte kör, pizzastopp och oerhört många pingisanekdoter från de mer rutinerade herrarna i laget. Väl framme så tar vi in på hotell, gör oss till freds och laddar inför kommande matcher. När vi inte spelar pingis så brukar vi utforska vad städerna vi befinner oss i har att erbjuda och om man har vunnit så blir det alltid ett rejält firande på kvällen.

Från näringslivet har intresset för att vara del av satsningen BTK Kälom varit stort. Sveriges största motbackelopp Hällrace är en av aktörerna som har inlett samarbete. Loppet har lockat stora skaror genom att erbjuda en omfattande pizzabuffé i målgången på en bergstopp och nu ser man en möjlighet att ta in viktig kompetens från BTK Kälom för utveckling. Arbetsnamnet för samarbetet är ”Ölen är kall och pizzan är varm”

“Ölen är kall och pizzan är varm”

—Satsningen på äldre norrländsk seniorelit i bordtennis som BTK Kälom gör är högintressant för oss på Hällrace. Vi tänker oss att få vet lika mycket som dessa herrar om hur en Hawaii-pizza i Norrlands inland smakar efter en långväga idrottsframgång. Hällrace väljer att inleda ett längre samarbete där BTK Kälom bland annat kommer att testa pizzaleverantörer till vårt femårsjubileum Hällrace 2021. Testen följer ni i en serie på deras och våra sociala medier, berättar Hällrace tävlingsledare Max Novak. 

processed+13.jpg

“Ölen är kall och pizzan är varm” är samarbetets arbetsnamn.

Utöver helhetsansvaret för att välja pizzaleverantör till Hällrace 2021 driver BTK Kälom en nära dialog med Hällrace platschef Linus Sörlin. Diskussionerna handlar om de logistiska möjligheterna till att bygga upp världens vackraste pingisarena i anslutning till Hällrace tävlingsområde.

—Jag tror inte att Hällrace 2021 kommer avgöras utan ett pingisbord på bergets topp och en Slå-Anton-Hemlin-Utmaning med väldigt fina priser, det tror jag inte, säger Hemlin.

Hällrace platschef Linus Sörlin och Kälom BTKs kassör Anton Hemlin för en nära dialog runt de logistikfrågor som behöver lösas för en pingisutmaning på Hällrace 2021.

Hällrace platschef Linus Sörlin och Kälom BTKs kassör Anton Hemlin för en nära dialog runt de logistikfrågor som behöver lösas för en pingisutmaning på Hällrace 2021.

Varför ska vi följa BTK Kälom (btkkalom) på Instagram?

—För en inblick i Käloms glada lag. Det blir segerlycka och vredesutbrott. Filmer på matchbollar och kommentarer efter blytunga förluster. Det blir också uppsnack i bil på väg till tävling och analys i bil på väg hem från tävling.

Lär känna BTK kÄLOM

Johan Olausson. Det starkaste kortet och Föllingesonen som inte ger sig även om han ligger under med 10-0 i ett set. Regerande Jämtlandsmästare efter att ha besegrat Hemlin i DM-finalen föregående säsong.  Största styrka - mentalitet/fysik.

Andreas Andersson. En mycket rutinerad pingisspelare som bidrar oerhört mycket till vår fina lagkemi, får alltid laget att skratta även om allt gått emot under en dags spelande. Största styrka – forehandserve.

Rikard Folkesson. Lagets snällaste person som under ungdomen var Jämtlands bästa spelare och som fortsatt håller hög klass. Största styrka – backhandloop.

Peter Lindvåg. Sveriges skönaste skratt och en riktig glädjespridare som har fin bollkänsla och är mycket vass i dubbelspelet. Största styrka – bollkänsla.

Martin Svensson. Den enda spelaren som är ny i laget inför denna säsong, Martin kommer med sin rutin och slipade pingishjärna tillföra mycket glädje till vårt lag. Största styrka – missar aldrig bordet.

Anton Hemlin. Gör sitt bästa för att uppdateringarna på sociala medier ska vara frekventa och roliga. Hoppas även kunna bidra till att vinna serien. Största styrka – forehandloop.

Imorgon lördag går Käloms BTK in i division 3 när anrika Ås IF och Östersunds GIF ska avverkas.

Imorgon lördag går Käloms BTK in i division 3 när anrika Ås IF och Östersunds GIF ska avverkas.

Jemtel anställer Hällrace platschef åt vinnaren

Ja du läste rätt — vinn veckans Hällrace Handgjort och vår platschef Linus Sörlin blir din för en dag. Initiativtagare är veckovärden Jemtel som i en längre intervju med Hällrace Handgjort berättar mer om priset, om stark lokal framtidstro och om hur kultur har haft ansenlig betydelse för företagets framgångsresa.

13 år efter starten står Tångeråsenbon Roger Jönsson och hans Jemtel som arbetsgivare åt sammantaget 27 personer. 

Roger Jönsson gör en intressant värvning i Linus Sörlin under Jemtels värdvecka på Hällrace Handgjort.

Roger Jönsson gör en intressant värvning i Linus Sörlin under Jemtels värdvecka på Hällrace Handgjort.

När Hällrace Handgjort når honom för en intervju är Jönsson mitt uppe i sin egna semester, på den inledande frågan om det är full fart är svaret likväl ja.

—Företagande är speciellt, helt ledig blir man aldrig och de tuffaste stunderna är ju såklart tuffare nu än förr, när man var anställd. Samtidigt är det likadant åt det andra hållet, de roligaste stunderna jag uppnår nu kände man inte lika starkt som arbetstagare, variationen gör tillvaron väldigt stimulerande vilket passar mig väl, konstaterar Jönsson.

Företagandet har växt och grott under senare decennier i Tångeråsenbygden, bland de namnkunnigare företagen hittar vi utöver Jemtel också Jämtlands enda karamelltillverkare Fru Fröken Karamell. När Jönsson spekulerar i den starka grogrundens rötter kommer de bejublade teateruppsättningarna Gudars skymning, Väsen på villovägarPilgrim på Vift och Stormklockan på tal.

—Det hände något i bygden under den perioden, tidigare var vi bortglömda och fick aldrig ta del av exempelvis bygdemedel. Teatrarna satte bygden på kartan och med det öppnades plötsligt dörrar åt alla håll och vi kunde utveckla både bygdegård och marknadsföringen runt Hällristningarna. Personligen har jag tagit med mig den problemlösningsförmåga som vi tillsammans utvecklade under teatertiden, alla problem vändes till att vi frågade oss själva hur löser vi detta. Det är en förmåga och en inställning som jag har tagit med mig och som har stor del i resan med Jemtel.

Projekten för lokal växtkraft är många för Roger Jönsson och framtidstron på detsamma är stor.

—Det har hänt mycket på senare år, när en annan åkte på klassåterträff i 20-årsåldern handlade alla frågor om vilka som har ”blivit kvar” och om vilka som lyckats ta sig till storstäderna. Känslan är att det har förändrats, att lyckas bygga upp en tillvaro man trivs med på hemorten har ökat i status.

Förra året tog Jemtel plats på Holy Race designernummerlappar.

Förra året tog Jemtel plats på Holy Race designernummerlappar.

Som förra veckans värd för Hällrace Handgjort uttalade sig Skärvångens Bymejeri AB om att de små aktörerna var de viktigaste för det lokala mathantverket, till gå-förbi-caféet samlade man sedan sommarcaféernas bästsäljare. 

Veckan gick inte Roger Jönsson obemärkt förbi som även han nu väljer att satsa på lokal talang under Jemtels värdvecka.

—Eftersom jag lyckades missa Hällrace gå-förbi-café så ska jag se till att ta mig iväg på något av de deltagande caféerna nu efteråt istället. Jag såg dock filmen om gå-förbi-caféet och om Hällrace platschef Linus Sörlin som klockan 22.00 noggrant paketerade teckningar på Hällberget för den sjunde söndagskvällen i följd, jag vet också att han står för mycket av finsnickeriet längs både Hällbergs- och prostböleleden. En sån kille vill man ha på firman, säger Jönsson drömmande. (Se filmen här).

Med tre år kvar på skidgymnasiet är Sörlin inte tillgänglig på arbetsmarknaden. Men som den problemlösare Jönsson är slutar självklart inte drömmen om att få anställa 16-åriga Linus Sörlin där.

—Som veckovärd för Hällrace Handgjort anställer Jemtel Linus Sörlin under en dag åt veckans vinnare, i dialog får de tillsammans komma fram till vad som ska produceras under dagen. Vinnaren får Linus Sörlin, virke, spik och målarfärg helt enkelt.

Linus Sörlin laddade med en Kolagömma från Fru Fröken Karamell innan söndagens toppbestigning.

Linus Sörlin laddade med en Kolagömma från Fru Fröken Karamell innan söndagens toppbestigning.

Vinnaren ges tre förslag enligt nedan, alternativt byggs något utifrån överenskommelse inom ramen för 8 timmars effektivt men noggrant arbete.

Linus förslag

Kompost

En kompost som fungerar som en vanlig kompost fast den här är snyggare och du kan få den i vilken färg som helst så den passar in på just din omgivning. Det är en lucka på ovansidan så du kan hälla ner saker i komposten och så är det en lucka längst ner på framsidan så man kan gräva ut komposten. 

Solsäng

Två olika solsängar den ena är en helt platt med ett platt uppåtgående ryggstöd som går vika ner, den modellen har även hjul.
Den andra modellen är en solsäng som är formad för att vara skön att ligga i, det går att få hjul på den med om man vill.

Cykelställ

Det är ett cykelställ med blomlådor på sidorna. Du får själv välja hur många cyklar det ska vara för och om det ska passa för mtb eller landsvägscykel. 

Linus Sörlins förslag enligt ovan alternativ annat bygge utifrån överenskommelse väntar vinnaren.

Linus Sörlins förslag enligt ovan alternativ annat bygge utifrån överenskommelse väntar vinnaren.

Skärvångens Bymejeri samlar till gå-förbi-café på Hällberget

Olika sommarcaféers bästsäljare serverade i solnedgång med panoramavy. Under kommande helg på Hällberget i Offerdal går Skärvångens Bymejeri och Hällrace Handgjort ihop när man tillsammans bjuder in till gå-förbi-café. Caféet är öppet kvällstid 18-21 fredag lördag och söndag.

Kvällstid på fredag, lördag och söndag ges Offerdalsbygdens caféentusiaster möjligheten att komma åt storsäljarna från bygdens sommarcaféer på ett och samma ställe.

—Vi samlar bästsäljarna från fem olika caféer och säljer längs Hällbergsleden genom ett koncept vi kallar gå-förbi-café. Som namnet antyder stannar du till vid caféet som är ett par hundra meter innan toppen, fyller upp en korg ihop med en picknickfilt som du får låna för att sedan ta med godsakerna till toppen och fika i kvällssolen, säger 16-åriga Caroline Nilsson som tidigare somrar har drivit eget café men som nu istället projektleder gå-förbi-caféet.

Systrarna Julia och Caroline Nilsson vann förra årets mathantverkskamp vid Holy Race för sitt Offerdal. I år projektleder lillasyster Caroline det gå-förbi-café som har premiär på fredag.

Systrarna Julia och Caroline Nilsson vann förra årets mathantverkskamp vid Holy Race för sitt Offerdal. I år projektleder lillasyster Caroline det gå-förbi-café som har premiär på fredag.

Initiativet till caféet är taget tillsammans med Skärvångens Bymejeri som dels vill värna lokala mathantverkare, men som också står i startgroparna för att lansera en ny produkt som man vill testa på Hällrace Handgjorts deltagare.

—De allra minsta mathantverkarna är de viktigaste för det lokala arvet av kulinarisk kultur, därför ser vi till så att Caroline kan samla delar av caféernas sortiment och sälja längs Hällbergsleden där alla intäkter går tillbaka till det café som har bakat. En annan anledning till caféet är att vi strax lanserar en sportdryck gjord på getvassle som vi vill testa på deltagarna i Hällrace Handgjort, säger Tor Norrman som är en av ägarna till Skärvångens Bymejeri.

Vinnaren av veckans Hällrace Handgjort får fylla upp en bil med vänner och bjuda dessa på Skärvångens spektakulära ostbuffé.

Vinnaren av veckans Hällrace Handgjort får fylla upp en bil med vänner och bjuda dessa på Skärvångens spektakulära ostbuffé.

Vassledrycker i olika former har i många hundra år använt i mellaneuropa med argumenten att det är den sammansättning av mjölk som är allra mest lik människans modersmjölk. Fördelaktigt upptag för kroppen är en av fördelarna som i snart fem år har testats fram innan Skärvångens Bymejeri strax står redo för lansering.

—Jag har testat drycken i ett år och upplever det Tor säger om det fördelaktiga upptaget, det är också häftigt att en helt naturlig och ekologisk produkt kan ha så högt proteinvärde, säger elitskidåkerskan Hedda Bångman.

Gå-förbi-caféet är starten för ett längre samarbete mellan Skärvångens Bymejeri och idrotten i Offerdal där en bredare testgrupp med aktiva i Offerdals Skidklubb ska använda och utvärdera effekterna av Vassledrycken i samband med träning på elitnivå.

Caféer som deltar med sina storsäljare är Café Sve, Julia & Carolines café, Stinas café, Anna och Marias café och Sommarkafé på Svea Park.

Alla intäkter för försäljning av bakverk samt av Skärvångens Bymejeris Vassledryck går tillbaka till de deltagande caféerna.

Läs Carolines presentation av de deltagande caféerna.

Café sve

Café Sve drivs av Madelene och Ulrika som även är Fru Fröken Karamell. De har stor rutin efter nio år i branschen. Café Sve ligger i Tångeråsen med milsvid utsikt. Deras bidrag är kolagömmor.

Julia & Carolines café

Systrarna Nilsson driver caféet i ”lisstu” hemma på gården. Caféet har funnits i fem år. Deras storsäljare är LA kakan.

Stinas café

Stina driver sitt café själv hemma på gården i bleckåsen. Det är första sommaren hon har café. Hennes specialité är kanelbullar.

Anna och Marias café

I Alsen på Backgården ligger Anna & Marias café. Cafét har dom haft i 6 år. Dom serverar Tjeckiska och svenska specialiteter, dom bidrar med sin tjeckiska specialitet Mrežovník.

Sommar café på Svea park

Therese och Elina heter två företagsamma tjejer som driver caféet i Kaxås på Svea Park, detta är det första året de har det tillsammans. Missa inte deras goda kärleksmums.

Huski Chocolates högtflygande vinnarplaner

Ny vy att måla Jämtland ur genom skärmflyg till vinnaren och ett helt nytt tävlingsinslag för ungdomar i Hällrace Handgjort. Huski Chocolate har funnits med som bollplank bakom planering av tidigare veckor, när man nu presenterar sig själva som veckopartner handlar planerna inte om återhållsamhet.

Svenskbaserade Huski Chocolates insatser för att öka Offerdalingarnas chokladvanor har inte gått obemärkta förbi det senaste året. Den första söndagen i mars höll man både Max Novak energifylld mellan Sälen och Mora samtidigt som man samlade hans hejaskaror i Almåsa för Vasaloppsfrukost.

Fuel the adventure är vårt ledord som passade perfekt den första söndagen i mars. Choklad avnjuts bäst ihop med ett äventyr och var således perfekt både för att fightas i toppen under Vasaloppet och för att följa den rysare Max bjöd på från sofforna i Almåsa, säger Jon Sten från Huski Chocolate.

Huski Chocolate var åskådare Erik Olssons givna dryckesval under kundvagnsracet på Änge Park. Under hela Hällrace Handgjort besöker du konstateljén på bygglagret med gratis Huski Chocolate i näven.

Huski Chocolate var åskådare Erik Olssons givna dryckesval under kundvagnsracet på Änge Park. Under hela Hällrace Handgjort besöker du konstateljén på bygglagret med gratis Huski Chocolate i näven.

Under coronasommaren kanske någon tror att den som bara involverar sig i äventyr har fått lugna dagar. För Huski Chocolate gäller motsatsen.

—Vi är ett ungt och kompakt företag med få men starka engagemang. I söndags var vi på prispallen i Formel 1 som huvudpartner till McLaren, parallellt med formel 1-säsongen har vi jobbat som bollplank åt Hällrace-gänget för att hitta på spännande innehåll och prisbord till partnerveckorna. 

Inför Huski Chocolate egna partnervecka har planeringsarbetet varit intensivt tills man idag, på internationella chokladdagen, står redo att ta nästa steg i arbetet att lyfta Offerdalsäventyr med god choklad. 

—Det vi har sett produceras i konstverkstaden på Hällberget har varit fantastiskt. Vi vill att veckans vinnare ska få ytterligare en vy av Jämtland att måla, därför får den ett tandem-hopp med vår Huski-fallskärm.

Jämtland från ovan står på spel i veckans Hällrace Handgjort, trodde du det var allt från Huski Chocolate? Det kommer mer.

Jämtland från ovan står på spel i veckans Hällrace Handgjort, trodde du det var allt från Huski Chocolate? Det kommer mer.

För idéer till bland annat filmer som producerats och prisbord som bjudits på Hällrace Handgjort har, som nämnt, Huski Chocolate funnits i kulisserna. När man nu står värd för partnervecka tas kunskap från de egna leden. Formel 1-meriterade Marcus Ericsson ska välkomnas in i Hällrace Handgjort.

—Tidigare har partnerveckor summerats genom film, vi använder vår film till att starta en helt ny tävling som ska pågå resterande del av Hällrace Handgjort. Den riktar sig till ungdomar och kompetens från Formel 1 behövs för genomförandet, resten av informationen får ni i film i slutet av vår partnervecka, avslöjar Sten.

Efter kommande helgs tävlingar i Wisconsin ändrar Marcus Ericsson fokus till att färdigställa och berätta om sitt tävlingskoncept för Hällrace Handgjort.

Efter kommande helgs tävlingar i Wisconsin ändrar Marcus Ericsson fokus till att färdigställa och berätta om sitt tävlingskoncept för Hällrace Handgjort.

Hellströmskt besök i Helleberg

I torsdags sommaröppnade Tinas Praliner i Helleberg, Alsen. Hällrace Handgjort var på plats för att möta upp med den så omtyckte och välbekante idrottsprofilen och Centerpartisten Gunnar Hellström över en fika.

Samtalet kom att beröra många olika delar. Gunnar, som efter en livstid med idel engagemang känner sig hemma på många ställen i länet, berättar om hur vandringarna i Bydalsfjällen efter flytten från Hallen till Aspås under senare år har bytts ut mot att upptäcka den vackra Offerdalsfjällen. Bland guldkornen är det turerna kring Mjölkvattnet, Skolken och Korsvattnet som vurmas mest om då vi båda har historier därifrån att samtala om.

—Tänk att jag fyllde 70 år härom veckan, det vill jag knappt tro, berättar Gunnar Hellström leende.

—Tänk att jag fyllde 70 år härom veckan, det vill jag knappt tro, berättar Gunnar Hellström leende.

När kaffet kommer in glider vårt samtal in på platsen vi befinner oss på, Helleberg. Tidigt visar det sig att Helleberg har givit namn åt den Hellströmska släkten.

—Farfars far, Olof Nilsson, var hästjägare i det militära och tilldelades namnet Hellström eftersom han var från Slövre i Helleberg. Tilldelningen av namn var också en metod för att man skulle kunna skilja åt på den tidens många identiska namn, berättar Gunnar och fyller i.

—De från andra delar i närheten av Helleberg fick andra varianter av namnet med Hell- i början.

Gunnar på lätta fötter på väg upp till Hällbergstoppen. Foto: Darren Hamlin

Gunnar på lätta fötter på väg upp till Hällbergstoppen. Foto: Darren Hamlin

Helleberg i Alsen förväxlas lätt med Hällberget i Offerdal. Gunnar har med engagemanget i Hällrace och sin kärlek till att besöka de båda bygdernas caféer en jämnstark relation till båda platserna. Därför ville vi från Hällrace utmana Gunnar genom att låta honom ta fram en lista med inspiration till våra deltagare om vilka ställen han varmt kan rekommendera att stanna och ta en fika på.

Gunnars fikaplaner för sommaren 2020.

Gunnars fikaplaner för sommaren 2020.

Som representant för veckans partner Centerpartiet utmanar veckans vinnare till att spendera 1 000 kronor hos försäljare med Offerdal eller Alsen i företagsadressen. Som motprestation är Gunnar mån om att få ta del av inköpslistan för att passa på att skaffa sig tips och för att utvidga sin lokala cafébevandring.

Skribent: Max Novak