Kyrkans fullspäckade partnervecka

Skattjakt Pilgrim. Hällberget. Barnvänlig vandring med spännande möten längs stigen. Barn får märke när de klarat skattjakten. Passar för familjer, fritidsgrupper och äldre med barnbarn. Ta med fika. Sträcka: Från parkeringen Storvallen till toppstugan tur och retur, 3 + 3 km. Info: Calle Wahlström, 070-676 92 54

Tisdag 14/7 mellan kl 12-14, gruppvisa starter. Ingen föranmälan.

Blomstervandring med sång. Hällberget. Vandra med Jana Novak och lär om blommor och natur. Calle Wahlström leder andakter vid pauser. Ta med fika. Sträcka: Från parkeringen Storvallen till toppstugan tur och retur, 3 + 3 km. Info: Calle Wahlström, 070-676 92 54

Torsdag 16/7  kl 18. Ingen föranmälan.

I tillägg till partnerveckan så ska alla som har möjlighet passa på att gå Meditationsleden som invigdes förra sommaren mellan Alsen och Ede.

I tillägg till partnerveckan så ska alla som har möjlighet passa på att gå Meditationsleden som invigdes förra sommaren mellan Alsen och Ede.

Allsångskväll med kyrkan. Hällberget. Vi möts vid Hällbergets toppstuga och har en allsångskväll med bön och utsikt över bygden. Josefin Hallbeck och Calle Wahlström leder allsången. Ta med fika. Sträcka: Från parkeringen Storvallen till toppstugan tur och retur, 3 + 3 km. Info: Calle Wahlström, 070-676 92 54

Lördag 18/7 kl 18 på toppen.

 

Mvh Calle

 

Calle Wahlström,  tel: +46 70 676 92 54

Församlingsherde Näskott, Offerdal och Alsen

Krokoms pastorat, Härnösands stift, Svenska kyrkan

En vinnare mot Änge Parks lagerlokal

När den tredje veckan av Hällrace Handgjort avgörs vill Änge Park se vad vinnarens färdigheter med pennan kan skapa med tillgång till lagret. Lika många dagar vi har dragits med corona, lika många sekunder får vinnaren att förvalta.

År efter år har de kommit med mangrann uppställning till Hällrace. Nu tar Änge Park Hällrace hem till sina egna lokaler när man ställer lagerlokalen till 100 sekunders förfogande för veckans vinnare av Hällrace Handgjort.

—Det blev ju ingen Hällracekväll på grund av corona så vi tänker att vi ordnar vår egen variant på race för en person, i 100 dagar har vi dragit med corona därför ger vi vinnaren av veckans Hällrace Handgjort 100 sekunders fri shopping på lagret, säger man från Änge Park.

Änge Park hävdar sig alltid långt fram i Hällrace företagsklass.

Änge Park hävdar sig alltid långt fram i Hällrace företagsklass.

—Jämtkraft ville ju utmana den kreativa vinnaren med att tillrättalägga bra förutsättningar även för fysisk aktivitet. Vi på Änge Park vill utmana den kreativa vinnaren med en annan form av kreativ urladdning när den ges friheten att ta så mycket grejer den bara kan från vårt lager.

Kundvagnsrally kallar man konceptet som också blir starten för en helsommars utställning av Hällrace Handgjorts teckningar.

—Våra lokaler är mer än förbutiken. Kunderna får gärna röra sig mot lagret, inspireras av Hällrace Handgjort-teckningarna och sedan titta runt bland vårt råmaterial och drömma om framtida renoveringsprojekt på resans gång.

Vinnaren får först titta sig omkring på lagret och planlägga sin kupp, sen får den 100 sekunder till att plocka så många varor den kan. När racet är avslutas öppnas teckningsvernissaget med kaffebjudning och fri Huski Chocolate till barnen så långt lagret räcket.

Engagemangen i kultur, idrott och näringsliv utvecklar Jämtkraft

I de flesta delar av länets näringsliv kan du se spår av Jämtkraft. Engagemangen har spridits jämnt över kultur, idrott och näringsliv. Vi tog ett snack med en elmontör på ”lyslinja” och en sponsoransvarig på kontoret för att prata sinnesro och uppsidorna med att hamna i dialog med många.

Där elen färdas genom vårt län, där jobbar Per-Johan Göransson. Som mångårig elmontör på ”lyslinja” åt Jämtkraft har möten med invånare i de flesta av Jämtlands byar varit ett inslag som varierats med att hantera fjällvärlden i alla dess skepnader.

— Visst är Offerdalsfjällen en spektakulär arbetsplats för underhållsarbete en solig vårvintertisdag, det varierat med alla möten med folk ute i byarna ligger högt upp på listan över varför linjemontör på Jämtkraft är ett toppenyrke, säger Göransson.

Per-Johan Göransson kan vissa dagar kalla Offerdalsfjällen för sitt kontor.

Per-Johan Göransson kan vissa dagar kalla Offerdalsfjällen för sitt kontor.

En textfras i Hällracelåten är Besök dina sinnen lev nu och här, vad innebär de orden för en elmontör på hos Jämtkraft?

—Soliga dagar i Offerdalsfjällen är såklart härliga på sina sätt. Men, de absolut mest rogivande sinnestillstånden föregås nog många gånger av en utmaning och lite kristillstånd. När ett lågtryck har kommit in och vi har lokaliserat ett nedsläckt strömlöst samhälle, invånarna har under ett par timmar tänt ljus och räknat med att strömmen kommer närsomhelst. Dom börjar successivt inse att det inte blir någon ström förens efter sänggång och går och lägger sig. Vi jobbar vidare med felsökning och reparationer in i natten för att framåt tre-snåret ha allt under kontroll, när vi då ska tända igång allt så händer det många gånger att merpart av invånarna har glömt stänga av sin belysning i stugorna. Det kan hända att vi, med ett knapptryck tänder upp hela Föllingebygden exempelvis. Där känner man sinnesro att våra kunder får sin trygga el tillbaka.

Krafthandlaren Henrik Olausson sträcker ut i Jämtkraftdressen inför Hällrace 2019.

Krafthandlaren Henrik Olausson sträcker ut i Jämtkraftdressen inför Hällrace 2019.

I takt med Jämtkrafts omfattande nedgrävningsprojekt som avlöst varandra de senaste decennierna har PerJohans avdelning sakta minskat.

—Förr hade vi ca 60 elmontörer med 150-200 övertidstimmar, idag är vi färre elmontörer med ca 50 övertidstimmar. Strömavbrotten är så mycket färre, som en följd av nedgrävningarna. Det är häftigt att ha varit med på och att fortsätta vara med på resan mot säkrare eltillgång i hela vårt elnätsområde.

Hela länet är ett mantra som man i gemen ofta förknippar Jämtkraft med. Utöver stabil eltillförsel ser man till att skapa engagemang så brett i så många delar av vårt samhälle som möjligt. Dels för att utveckla kultur, idrott och näringsliv, men också för att utveckla sig själva.

—Vi har genom alla våra engagemang hittat en roll som ett centralt nav mellan många olika delar av samhället. Det är en ynnest att genom rollen som sponsoransvarig på Jämtkraft få komma i dialog med både kultur, idrott och näringsliv. Alla har olika perspektiv, olika frågeställningar och olika problemlösningar. Det breddar och utvecklar tänket i vårt företag, säger sponsoransvarige Kai Lundin.

Temat bredd är centralt när Jämtkraft nu ställs som värd för Hällrace Handgjorts andra partnervecka.

—Att den som lyckas charma Hällebos jury med en teckning kan måla, det vet vi. Vi vill uppmana vinnaren till att aktivera ytterligare sinnen genom att belöna den fingerfärdiga vinnaren med löparutrustning från Gå & Löpkliniken, säger Lundin. 

Handgjort i Offerdal redan för 650 miljoner år sedan

Vinnaren av Hällrace Handgjorts första partnervecka kommer kunna ta naturen med sig in i hemmet. Minera Skiffer möjliggör detta genom att ställa 15 kvadratmeter av det 650 miljoner år gamla hantverket Offerdalsskiffer på prisbordet.

I fem år har Hällrace presenterat hantverk genom Fru fröken Karamells godsaker, Pimbuas pizzor och unge Linus Sörlins finsnickeri. När startskottet idag går för Hällrace Handgjort lämnas skapandet till dig som deltagare när du med papper och penna, staffli och akvarell ges möjlighet att illustrera dina sinnesintryck.
Varje vecka kommer vi inleda genom en pratstund med en samarbetspartner för att förkovra oss i ämnen som handgjort och sinnesstämning i naturen.

På Holy Race 2019 kunde du sätta ett steg på Offerdalsskiffer vid passering Prostböle. På Hällrace Handgjorts första partnervecka har du möjlighet att måla hem hela 15 kvadratmeter.

På Holy Race 2019 kunde du sätta ett steg på Offerdalsskiffer vid passering Prostböle. På Hällrace Handgjorts första partnervecka har du möjlighet att måla hem hela 15 kvadratmeter.

Vår första partner har mer koll än någon annan på handgjorda naturmaterial som inte har några större problem med att spendera mycket tid på ett och samma ställe i naturen.

— Vi bryter sten som har legat i 650 miljoner år. Det är mer än tre gånger så länge jämfört med sedan de sista dinosaurierna dog ut. Det är ett väldigt fascinerande hantverk ur fler perspektiv än så, faktum är att det inte finns två skifferbitar på hela jorden som ser exakt likadana ut, säger Minera Skiffers VD PG Pettersson.

Naturens sinnesintryck kan du återskapa med bland annat papper och penna och genom att inreda ditt hem med Offerdalsskiffer.

Naturens sinnesintryck kan du återskapa med bland annat papper och penna och genom att inreda ditt hem med Offerdalsskiffer.

När Hällrace Handgjorts premiärvecka går av stapeln kommer intryck återskapas med papper och penna. PG Pettersson ser med ett rejält bidrag till prisbordet till att vinnaren kommer kunna återskapa även Hällbergets svala och naturnära känsla under fötterna.

—Den som gör störst intryck på äldreboendet Hällebos jury vinner 15 kvadratmeter Offerdalsskiffer. Vi uppmanar alla till att testa promenera runt på hällarna utan skor, den härliga känslan kan alla återskapa i sin lägenhet, säger Pettersson.

Sommaren 2020 har redan visat sig bli bråda tider för Minera Skiffer när fler än någonsin tidigare rustar för gör-det-själv-projekt i trädgårdar eller inne i fastigheter. Återförsäljaren Änge Park i Offerdal rustar upp på flera fronter för att kunna möta behovet.

—Vi skaffar oss en ordentlig sektion för visning av Offerdalsskiffret, om rusningen blir alldeles för stor så rustar vi oss även för det genom att vi kommer bygga en ordentlig entré helt i Offerdalsskifer inom de närmsta veckorna, säger ägaren Kalle Bäckwall och ler.

Änge Park står alltid väl rustade med bra deltagande och egna kläder inför Hällrace. Nu rustar man entrén med Offerdalsskiffer inför den hektiska gör-det-själv-sommar som väntar.

Änge Park står alltid väl rustade med bra deltagande och egna kläder inför Hällrace. Nu rustar man entrén med Offerdalsskiffer inför den hektiska gör-det-själv-sommar som väntar.

Toppstugans historia

Du längtar efter att se den för att äntligen få gå i mål på Hällrace - De längtade så mycket efter en toppstuga på Hällberget att de byggde den.

300 höjdmeter och tre kilometer bortom grusvägen.

Någon kom med idéen. Någon uppmuntrade idéen. Någon skänkte material. Någon ytterlig- are transporterade materialet och ett gäng därtill färdigställde ett helt hus - på en stenhäll på Offerdals minst vindskyddade plats.

Ingen fick lön och ingen fick ägandet. Hällbergets toppstuga restes utan att en enda krona bytte ägare. 1962 var året och ingen i Kaxåsbygden såg några bekymmer i genomförandet.

Vilka var då alla dessa som refereras till som ”någon”? Hällrace Magazine lutade sig tillbaka runt ett middagsbord i Kaxås för att få lyssna till en livlig berättelse om hur det gick till när en av pusselbitarna som tillsammans är den jämtländska landsbygden sattes på plats.

Orden är Ando Jonssons. I vårt eftersök av lämpliga in- tervjupersoner hänvisar många till familjen Jonsson.

– Mina föräldrar var några av eldsjälarna men alla var inblandade, hela byn kokade av arbetsvilja.

Ando är 85 år och bor tillsammans med frun Siri i ett ny- byggt pensionärshus, ovanför det gula vedugnsbageriet i Kaxås. Det är dottern Kersti som är verksam i bageriet.

– Familjen har bott här i alla tider. En stenkast bort, över vägen, ligger dansbanan Svea Park.
Det var byns första gemensamma byggprojekt. Det hamrades till långt in på nätterna sommaren 1947.

Ando förklarar efterkrigstidens hastigt ökade levnadsstandard som en del av entusiasmens förklaring. Allt kändes möjligt och framtidsvi- sionerna visste inga gränser.

– Vem som kom med idéerna är omöjligt att svara på, den ena sa något och den andra sa något annat. Tillsammans sa dom att nu bygger vi.

Dansbanan Svea Park blev en stor succé, giganter som Snoddas och Kalle Jularbo lockade massorna och bland tombolans ut- lottningspriser fanns personbilar och motor- cyklar.

– Idéen om ett gemensamt utflyktsmål växte fram under vintern 1959, säger Ando.

Virke började samlas in från gårdarna, alla skänkte sina finaste sågstockar. Hästkarlar transporterade materialet hela vägen nerifrån sjön och ett par snickare dirigerade de många byborna som tog arbetspass uppe på berget. I juni 1962 stod toppstugan klar för invigning. Önskan om ett gemensamt utflyktsmål var uppfyllt.

I 60 år har toppstugan varit ett utflyktsmål och en central knutpunkt mellan bygderna. Alsenborna har en vandringsled till toppen, från Edehållet finns en annan och från Kaxås en tredje stig.

– Jag fick varierande uppgifter vid byggena. Jag bar virke när Svea Park restes, vid toppstugans byggnation var jag lite äldre, då var jag med och snickrade. För 10 år sedan bytte vi tak och slog om panelen, jag och tre andra. Planen den gången var att köra upp material på vintern, men det kördes upp för snålt med virke. Då fick vi hugga in och bära för hand från Hällängsbodarna.

Hällängsbodarna, som Ando refererar till, kan nås med bilväg. Där passerar Hällracelöparna tvåkilometersmarkeringen. Återstår gör en kilometer innehållandes 120 höjdmeter. Jobbigt, kan lätt tänkas. Då föreslår vi att du skänker en tanke till Ando som 75 år gammal lastade famnen full av virke för att se till att toppstugan skulle fortsätta hålla sin höga standard.