Olika sommarcaféers bästsäljare serverade i solnedgång med panoramavy. Under kommande helg på Hällberget i Offerdal går Skärvångens Bymejeri och Hällrace Handgjort ihop när man tillsammans bjuder in till gå-förbi-café. Caféet är öppet kvällstid 18-21 fredag lördag och söndag.
Kvällstid på fredag, lördag och söndag ges Offerdalsbygdens caféentusiaster möjligheten att komma åt storsäljarna från bygdens sommarcaféer på ett och samma ställe.
—Vi samlar bästsäljarna från fem olika caféer och säljer längs Hällbergsleden genom ett koncept vi kallar gå-förbi-café. Som namnet antyder stannar du till vid caféet som är ett par hundra meter innan toppen, fyller upp en korg ihop med en picknickfilt som du får låna för att sedan ta med godsakerna till toppen och fika i kvällssolen, säger 16-åriga Caroline Nilsson som tidigare somrar har drivit eget café men som nu istället projektleder gå-förbi-caféet.
Initiativet till caféet är taget tillsammans med Skärvångens Bymejeri som dels vill värna lokala mathantverkare, men som också står i startgroparna för att lansera en ny produkt som man vill testa på Hällrace Handgjorts deltagare.
—De allra minsta mathantverkarna är de viktigaste för det lokala arvet av kulinarisk kultur, därför ser vi till så att Caroline kan samla delar av caféernas sortiment och sälja längs Hällbergsleden där alla intäkter går tillbaka till det café som har bakat. En annan anledning till caféet är att vi strax lanserar en sportdryck gjord på getvassle som vi vill testa på deltagarna i Hällrace Handgjort, säger Tor Norrman som är en av ägarna till Skärvångens Bymejeri.
Vassledrycker i olika former har i många hundra år använt i mellaneuropa med argumenten att det är den sammansättning av mjölk som är allra mest lik människans modersmjölk. Fördelaktigt upptag för kroppen är en av fördelarna som i snart fem år har testats fram innan Skärvångens Bymejeri strax står redo för lansering.
—Jag har testat drycken i ett år och upplever det Tor säger om det fördelaktiga upptaget, det är också häftigt att en helt naturlig och ekologisk produkt kan ha så högt proteinvärde, säger elitskidåkerskan Hedda Bångman.
Gå-förbi-caféet är starten för ett längre samarbete mellan Skärvångens Bymejeri och idrotten i Offerdal där en bredare testgrupp med aktiva i Offerdals Skidklubb ska använda och utvärdera effekterna av Vassledrycken i samband med träning på elitnivå.
Caféer som deltar med sina storsäljare är Café Sve, Julia & Carolines café, Stinas café, Anna och Marias café och Sommarkafé på Svea Park.
Alla intäkter för försäljning av bakverk samt av Skärvångens Bymejeris Vassledryck går tillbaka till de deltagande caféerna.
Läs Carolines presentation av de deltagande caféerna.
Café sve
Café Sve drivs av Madelene och Ulrika som även är Fru Fröken Karamell. De har stor rutin efter nio år i branschen. Café Sve ligger i Tångeråsen med milsvid utsikt. Deras bidrag är kolagömmor.
Julia & Carolines café
Systrarna Nilsson driver caféet i ”lisstu” hemma på gården. Caféet har funnits i fem år. Deras storsäljare är LA kakan.
Stinas café
Stina driver sitt café själv hemma på gården i bleckåsen. Det är första sommaren hon har café. Hennes specialité är kanelbullar.
Anna och Marias café
I Alsen på Backgården ligger Anna & Marias café. Cafét har dom haft i 6 år. Dom serverar Tjeckiska och svenska specialiteter, dom bidrar med sin tjeckiska specialitet Mrežovník.
Sommar café på Svea park
Therese och Elina heter två företagsamma tjejer som driver caféet i Kaxås på Svea Park, detta är det första året de har det tillsammans. Missa inte deras goda kärleksmums.