Toppstugans historia

Du längtar efter att se den för att äntligen få gå i mål på Hällrace - De längtade så mycket efter en toppstuga på Hällberget att de byggde den.

300 höjdmeter och tre kilometer bortom grusvägen.

Någon kom med idéen. Någon uppmuntrade idéen. Någon skänkte material. Någon ytterlig- are transporterade materialet och ett gäng därtill färdigställde ett helt hus - på en stenhäll på Offerdals minst vindskyddade plats.

Ingen fick lön och ingen fick ägandet. Hällbergets toppstuga restes utan att en enda krona bytte ägare. 1962 var året och ingen i Kaxåsbygden såg några bekymmer i genomförandet.

Vilka var då alla dessa som refereras till som ”någon”? Hällrace Magazine lutade sig tillbaka runt ett middagsbord i Kaxås för att få lyssna till en livlig berättelse om hur det gick till när en av pusselbitarna som tillsammans är den jämtländska landsbygden sattes på plats.

Orden är Ando Jonssons. I vårt eftersök av lämpliga in- tervjupersoner hänvisar många till familjen Jonsson.

– Mina föräldrar var några av eldsjälarna men alla var inblandade, hela byn kokade av arbetsvilja.

Ando är 85 år och bor tillsammans med frun Siri i ett ny- byggt pensionärshus, ovanför det gula vedugnsbageriet i Kaxås. Det är dottern Kersti som är verksam i bageriet.

– Familjen har bott här i alla tider. En stenkast bort, över vägen, ligger dansbanan Svea Park.
Det var byns första gemensamma byggprojekt. Det hamrades till långt in på nätterna sommaren 1947.

Ando förklarar efterkrigstidens hastigt ökade levnadsstandard som en del av entusiasmens förklaring. Allt kändes möjligt och framtidsvi- sionerna visste inga gränser.

– Vem som kom med idéerna är omöjligt att svara på, den ena sa något och den andra sa något annat. Tillsammans sa dom att nu bygger vi.

Dansbanan Svea Park blev en stor succé, giganter som Snoddas och Kalle Jularbo lockade massorna och bland tombolans ut- lottningspriser fanns personbilar och motor- cyklar.

– Idéen om ett gemensamt utflyktsmål växte fram under vintern 1959, säger Ando.

Virke började samlas in från gårdarna, alla skänkte sina finaste sågstockar. Hästkarlar transporterade materialet hela vägen nerifrån sjön och ett par snickare dirigerade de många byborna som tog arbetspass uppe på berget. I juni 1962 stod toppstugan klar för invigning. Önskan om ett gemensamt utflyktsmål var uppfyllt.

I 60 år har toppstugan varit ett utflyktsmål och en central knutpunkt mellan bygderna. Alsenborna har en vandringsled till toppen, från Edehållet finns en annan och från Kaxås en tredje stig.

– Jag fick varierande uppgifter vid byggena. Jag bar virke när Svea Park restes, vid toppstugans byggnation var jag lite äldre, då var jag med och snickrade. För 10 år sedan bytte vi tak och slog om panelen, jag och tre andra. Planen den gången var att köra upp material på vintern, men det kördes upp för snålt med virke. Då fick vi hugga in och bära för hand från Hällängsbodarna.

Hällängsbodarna, som Ando refererar till, kan nås med bilväg. Där passerar Hällracelöparna tvåkilometersmarkeringen. Återstår gör en kilometer innehållandes 120 höjdmeter. Jobbigt, kan lätt tänkas. Då föreslår vi att du skänker en tanke till Ando som 75 år gammal lastade famnen full av virke för att se till att toppstugan skulle fortsätta hålla sin höga standard.